Ost- och Guldriket - Västerbotten


12.8.2021 - 14.8.2021


torsdag - lördag


3 dagar

Ost- och Guldriket - Västerbotten


12.8.2021 - 14.8.2021


torsdag - lördag


3 dagar

Båtresorna med nya ms aurora botnia, logi två nätter på Källan Hotel & Spa

Vindelälven
Vindelälven är en av Sveriges fyra nationalälvar. Älven och hela dess avrinningsområde är skyddad mot vattenkraftutbyggnad och överledning av vatten till andra vattendrag i naturresurslagen.

I slutet på 1960-talet fanns mycket långt framskridna planer på att exploatera Vindelälven för vattenkraft. En mycket stark opinion växte fram mot detta. I april 1970 bestämde Sveriges regering att älven skulle förbli fri och avskrev planerna på att exploatera den för vattenkraft.

"Låt sista älven som brusar i vår natur brusa alltjämt mellan fjällar och gran och fur!"

- Evert Taube

Dessa rader ovan i visan Änglamark handlar om just Vindelälven. Debatten kring utbyggnaden av älven under 60-talet engagerade många och i ett telegram till statsminister Tage Erlander skrev Evert Taube: ”Om detta får ske då skall djävulen och icke jag vara svensk…” 1970 beslutade regeringen att älven skulle förbli fri och exploateringsplanerna avskrevs.


Santa Anna underjordskyrka
är ett kyrkorum beläget på 90 meters djup i Kristineberg, Lycksele församling. Efter en sprängsalva 1946 i gruvan uppenbarades en Kristusliknande skimrande bild i berget. Man fyllde senare igen utrymmet eftersom så många kom för att besöka gruvan att gruvdriften stördes, dock dokumenterade man noga fenomenet med foton först. 1990 öppnades den underjordiska kyrksal som senare beslutats byggas. Den rymmer ca 100 personer och Kristusgestalten som uppenbarades i gruvan finns avmålad på korväggen.


Västerbottensost tar oss tillbaka ända till 1872 då mejerskan Ulrika Eleonora Lindström skapade det mytomspunna receptet. Sägnen säger att det var en uppvaktande friare som störde henne så att ystningen drog ut på tiden och att det är den kärlekssagan som är anledningen till att Västerbottensost föddes. Om detta är sant eller ej kan vi bara sia om…

Boka resan redan idag

Ring till vårt kontor (06) 318 4000 eller genom att klicka länken nedan

Boka resa

Resans pris vuxen EUR
från Österbotten: 650 €
Enkelrumstillägg: 95 €

I priset ingår
+ Färjbiljetter med Wasaline
+ Logi i dubbelrum på Källan Hotel & Spa
+ 2 frukost, 2 lunch och 2 middag
+ Inträden enligt programmet
+ Reseledares tjänster
+ Bussresan i bekväm turistbuss

I priset ingår inte
- Övriga måltider
- Reseförsäkring

Bra att veta
* Valuta under resan är svenska
KRONOR
* Se över ditt försäkringsskydd

Resenärer från södra Finland, ta kontakt för anslutning.