Norge - Kustriksvägen


17.7.2021 - 21.7.2021


lördag - onsdag


5 dagar

Norge - Kustriksvägen


17.7.2021 - 21.7.2021


lördag - onsdag


5 dagar

Med Silvervägen, Junkerdalen och Bodø. Glaciären Svartisen, Helgelandsbrua och fjällformationen De syv søstre!

Redan på 900-talet gick en handelsväg från Arjeplog till Norge, 1974 färdigställdes Silvervägen (väg 95) från Skellefteå och Piteå, över Älvsbyn och Arvidsjaur till Bodö i Norge. Vår första övernattning blir i Arjeplog. Vi får hör om Nasafjället med sina silverfyndigheter, Samekulturen och bilindustrins viktiga betydelse för orten.

Bodø och Salten ligger på en halvö söder om Lofoten och Vestfjorden i Nord-Norge. Bodø är en av de snabbast växande städerna i landet med storslagen natur, nationalparker, glaciärer och grottor. Vi kommer att bo mycket centralt på Scandic Havet vid kajområdet i Bodø, med 360-gradig utsikt. Dagen i Bodø ger var och en möjlighet att själv välja sitt program, till exempel en spännande havsfisketur med tillhörande havsörnssafari eller en tur till ön Kjærringøy, nästan som att åka tillbaka i tiden. Kjærringøy är en av Norges bäst bevarade handelsplatser från 1800-talet, och var en stor inspirationskälla för Knut Hamsuns romaner.

Som en resesajt många gånger skrivit, ligger stadens största charm i landskapet med den vidsträckta himlen och de omgivande fjälltopparna. Bergskedjan Børvasstindan erbjuder både vandring och klättring, och skogen Bodømarka lockar längdskidåkare på vintern och vandrare på sommaren. I Salten finns också flera nationalparker och glaciären Svartisen, landets näst största glaciär.

Norges riksväg nr 17 från Bodø söderut längs kusten kallas på norska Kystriksveien (sv. Kustriksvägen) och betraktas som en av Norges vackraste vägar.

De syv søstre
Sida vid sida längs Helgelands kust, nära Sandnessjøen, ligger sju fjälltoppar så vackra att det finns en gammal saga som säger att de är kvinnliga troll som förvandlats till sten.

Sagan om en trolljakt
Botnkrona (1 072 m), Grytfoten (1 066 m), Skjæringen (1 037 m), Tvillingene (980 m), Kvasstinden (1 010 m) och Stortinden (910 m) var alla döttrar till Suliskongen långt upp i norr, som höll dem under hård disciplin. En natt somnade han så tungt att alla sju jungfrur kunde smyga sig ut.
Men Vågekallen, som var desperat efter en fru, låg på lur. Han jagade dem. Systrarna flydde söderut mot kusten, med flera troll efter sig, som alla antingen ville fånga eller rädda dem. Men ingen av dem kom ihåg solen, som förvandlar alla troll till sten. När gryningen kom förstenades både systrarna och deras förföljare. De förvandlades allihop till de klippor och fjäll som idag gör Helgelandskusten till en av de vackraste i världen.

Boka resan redan idag

Ring till vårt kontor (06) 318 4000 eller genom att klicka länken nedan

Boka resa

Resans pris per vuxen EUR
från Österbotten 799 €
Enkelrumstillägg 170 €

I priset ingår
+ Båtresa Vasa – Umeå t/r
+ Logi i dubbelrum
+ 4 frukost, 4 middag
+ Landsvägsfärjor i Norge
+ Bussresa i luftkonditionerad turistbuss
+ Reseledarens tjänster

I priset ingår inte
- Reseförsäkring
- Måltidsdrycker
- Måltiderna på Wasaline
- Ev. inträden

Bra att veta
* Valutor under resan är svenska och norska KRONOR
* Betalkort är bra att ha. Många hotell tar numera inte kontanter
* Se över ditt försäkringsskydd redan i bokningsskedet